2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Kodėl kiekvienas suomis nori laimėti loterijoje?

Pirmiausia, jau kaip tapo įprasta, keletas faktų apie Suomiją:
Suomijos sostinė – Helsinkis, tai taip pat ir didžiausias šalies miestas.
Pačios Suomijos plotas yra 338 145 km², Suomija yra septinta pagal plotą Europos šalis.
Nors paprastai priskiriama Skandinavijos šalims, ji tik šiaurėje ribojasi su Skandinavijos pusiasaliu.
Suomių kalba yra finougrų kalbų šeimos narė; vienai šios šeimos atšakai priklauso suomių, estų ir keletas kitų kalbų.
Nuo 1923 m. Suomijoje įteisinta visiška tikėjimo laisvė.
Šalies valiuta – euras.

Šį kartą Jums linkėjimus iš snieguotos Suomijos siunčia Virve:
“Kaip ir kiekviena šalis Suomija turi kažką savito ir ypatingo. Mano Erasmus semestras man padėjo suprasti, kad mano šalis tikrai nuostabi. Nors daugeliui Suomija asocijuojasi tik su sniegu ir sauna, tačiau mes taip pat turime nuostabią gamtą, tradicijas, na, ir , žinoma, humoro jausmą. Iš mano sutiktų žmonių daugelis linkę galvoti, jog Suomija tai kaip vargšė sesuo lyginant ją su kaimynėmis Švedija ir Norvegija, toks požiūris kartais pastebimas net ir tarp pačių suomių, tačiau mano nuomone, mes nė kiek nenusiliedžiame savo kaimynėms. Taip, žmonės čia paprasti, tačiau tuo ir ypatingi – savo nuoširdumu ir šeimyniškumu. Savitą humoro jausmą išskirčiau kaip vieną iš kertinių mūsų bruožų ir apačioje jūs rasite puikų to pavyzdį. Tekstas tikrai ironiškas, tačiau paremtas mūsų gyvenimo realijomis."

Suomiškas humoro jausmas ir ne tik….
Taigi, kas ta Suomija?
"Suomija arba ‘Suomi’, kaip ši šalis vadinama gimtaja jų kalba, pavadinimas kilęs iš  veiksmažodžio bartis, čaižyti . Paprastai tariant mums jau nuo pat pradžių buvo nulemta gyventi šaltoje, liūdnoje ir niūrioje pasaulioje vietoje. Ir tegul Jūsų neapgauna pastarieji straipsniai laikraščiuose, “kad Suomija, geriausia šalis pasaulyje”, jie tiesiog parašyti idealistų amerikiečių J.
Suomijoje gyvena apie 5 milijonus žmonių, o šios šalies teritorija yra didesnė nei Jungtinės Karalystės.
Viena didžiausių suomių svajonių – laimėti loterijoje ir išvykti pailsėti į šiltus kraštus.
Suomių kalba
Suomių kalba laikoma viena sunkiausių ir ją išmokti kiekvienam užsieniečiui tikras iššūkis, tačiau mes taip nemanome, juk net mūsų vaikai puikiai ja kalba!
Tačiau nesijaudinkit, dauguma suomių moka dar bent 2 – 3 kitas užsienio kalbas (deja, retai kada viena iš kaimyninių Skandanavijos šalių ar Rusų). Dažniausiai viena iš jų tikrai bus anglų, dėl tam tikrų istorinių priežasčių mes labai mėgstam angliją ir pačius anglus ( 17 amžiuje jie turėjo karinių nesutarimų su Švedija ).
Mūsų kalba turi 158 žodžius apibūdinančius sniegą ir su juo susijusius reiškinius, tačiau žodį ‘prašau’ vartojame retai.
Kaip bebūtų gailą, dainuoti suomiškai tikrai sunku, todėl mes negalime pasigirti turintys tarptautinių žvaigždžių šioje srityje. Žinoma, išskyrus keleta sunkiojo metalo grupių, tačiau jie labiau riaumoja nei dainuoja.
Suomiška kavos gėrimo ceremonija
Svarbiausia gerai perprasti šią kavos gėrimo ceremoniją. Kai jums pasiūloma kavos, Jūs galite įsipilti pieno ar grietinėlės tik tuo atveju, jei esate vaikas. Visi suaugusieji geria tik juodą kavą.
Jei prie kavos mėgaujatės sausainiu ar pyragaičiu visada dalį jo panardinkite į kavą.
Maisto kultūra
Jūs negalite atsisakyti maisto Suomijoje. Galite pabandyti, bet tai nesibaigs gerai.  Jei apsistojote pas suomių šeimą, Jūs tikriausiai neturėsite daug laiko pokalbiams prie stalo, šeimininkų darbas bus prižiūrėti, kad Jūsų lėkštė nebūtų tuščia.
Kavos ceremonija ir užkandžiai prie jos pradedami nuo ankstyvo ryto ir kartojami mažiausiai kelis kartus per dieną.  
Suomijoje ‘kavos pertraukėlė’ nėra vien tik kavos gurkšnojimas, tai reiškia didelį puodelį kavos, sausainius, sumuštinius, pyragėlius ir kitokius užkandžius.
Vienas labiausiai paplitusių saldainių vadinamas “salmiakki” ir turi specifinį sūrų skonį, nes yra padengtas tikra druska. Jei norite užsitarnauti tikro suomio pagarbą, pabandykite suvalgyti šį saldainį nesusiraukę ir paprašykite dar vieno. Dažnam užsieniečiui šis saldainis atrodo kaip pokštas, tačiau mes pripratome prie šio skonio.
Sauna
Suomiai išrado sauna, nepaisant to ką švedai bando įrodyti. Suomiškoje saunoje vanduo ant akmenu pilamas kai šie yra įkaitę iki 150-180 laipsnių.
Žiemos metu suomiai mėgsta išbėgti į kiemą ir voliotis sniege, net jei lauke daugiau nei -25 laipsniai šalčio. Jei prie saunos yra vandens telkinys, ten tikrai bus iškirsta eketė, kad kiekvienas galėtų atsigaivinti vandenyje. "

Jei turite klausimų, pastebėjimų ar komentarų, laukiame jų visų ir prižadame viską perduotite mūsų draugei iš Suomijos - Virvei!

2 komentarai: